Γεωργία Καϊξή

Γεωργία Καϊξή

 
 
Τα σημερινά παιδιά έρχονται στο σχολείο συναισθηματικά ανώριμα για μάθηση και υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο μοντέρνο τρόπο ζωής μας που συμβάλουν σε αυτό. Όπως γνωρίζουμε, ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος. Μέσα από το περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε τον εγκέφαλο δυνατότερο ή πιο αδύναμο. Ειλικρινά πιστεύω ότι παρά τις καλύτερες προθέσεις μας δυστυχώς σχηματίζουμε τον εγκέφαλο των παιδιών μας προς τη λάθος κατεύθυνση. Και παρακάτω θα αναλύσω το γιατί…

1. Σ΄ευχαριστώ

μοιάζει αυτονόητο, αλλά πόσο συχνά ευχαριστούμε τα παιδιά μας, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν;
«Σ΄ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Έφτιαξα τη σαλάτα όσο με βοηθούσες». «Σ΄ευχαριστώ που βρήκες τη χαμένη θήκη του cd μου» κοκ.

2. Πες μου κι άλλα

η φράση – κλειδί για άμεση σύνδεση, χωρίς κριτική και υποδείξεις (τουλάχιστον άμεσα). Δίνει το πράσινο φως για να λυθεί η γλώσσα και ν΄ανοίξει η καρδούλα του παιδιού, που μπορεί να αρχίσει να λέει οτιδήποτε το απασχολεί: από την προπαίδεια που μόλις έμαθε μέχρι το πόσο εντυπωσιακό ήταν το πολύχρωμο κασκόλ της δασκάλας του. Στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία τι θα πει όσο το να νιώθει άνετα να μιλάει με φυσικό τρόπο για την καθημερινότητα και η οικειότητα που αναπτύσσεται μέσα από την επικοινωνία που ρέει.

3. Μπορείς!

Η λέξη – σφραγίδα που αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο δυναμικό του. Η παρότρυνση του γονιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά όταν το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να συνεχίσει την προσπάθεια, για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, για να κάνει το πρώτο βήμα.

4. Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Η προθυμία μας να βοηθήσουμε (προσοχή, λέμε απλώς να βοηθήσουμε όχι να κάνουμε τη δουλειά για λογαριασμό του) προσφέρει το πολύτιμο συναίσθημα της υποστήριξης στο παιδί. Το εξοικειώνει, επίσης, με μια πιο γενναιόδωρη και ακομπλεξάριστη συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετήσει το ίδιο απέναντι στους συνομηλίκους του.

5. Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι για να…

…συμμαζέψουμε το σπίτι, καθαρίσουμε το δωμάτιο, φυτέψουμε τον κήπο…κοκ. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία της συνεργασίας για να γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, πιο εύκολα και πιο γρήγορα;

6. Τι θα΄λεγες για μια αγκαλιά;

 

Ο πιο άμεσος, αποτελεσματικός, υπέροχος τρόπος για να δείξουμε τρυφερότητα, υποστήριξη, αγάπη! Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν αλλάζει κι ο τρόπος που θέλουν να τους εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας: ένα χτυπηματάκι στην πλάτη, ένα φιλάκι στο μάγουλο, μια γρήγορη αγκαλιά…

7Παρακαλώ

Διαχρονική και κλασική λέξη όταν ζητάμε οτιδήποτε από το παιδί. Στο κάτω κάτω δείχνει στοιχειώδη ευγένεια, το χρησιμοποιούμε με τους ξένους, γιατί όχι και με το παιδί μας;

8. Μπράβο, τα κατάφερες!

Η λεκτική επιβράβευση από έναν περήφανο γονιό δίνει φτερά στο παιδί για να επιστρατεύσει τις δυνάμεις του και να ανοιχτεί σε νέα επιτεύγματα. Προσοχή: Να λέμε το μπράβο όταν το νιώθουμε πραγματικά και για μια συγκεκριμένη προσπάθεια ή συμπεριφορά. Αν το λέμε με ευκολία για καθετί χάνει την αξία του!

9. Είναι ώρα για…

ύπνο, μελέτη, ξεκούραση, να κλείσει η τηλεόραση κοκ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά λειτουργούν. Είναι δουλειά του γονιού να το παρέχει και να το τηρεί. Ειδικά όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά.

10.Σ΄αγαπώ!

Δεν αρκεί να το νιώθουμε, χρειάζεται και να το λέμε! Όσο πιο συχνά λέμε «σ΄αγαπώ» τόσο πιο συχνά το ακούμε και η ζωή γίνεται όλο και πιο όμορφη! Όσο για τα παιδιά, τα θεμέλια της αυτοεκτίμησής τους είναι τα «σ’αγαπώ», σε λέξεις και πράξεις, που εισέπραξαν απ’τους γονείς τους!

Πηγή: The Mamagers.gr

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτωνΟι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωήςΠροβλήματα σε συμπεριφορές αυτοελέγχου, κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να συνυπάρχουν με τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά δεν συνιστούν από μόνα τους μαθησιακές δυσκολίες. 

1. Δώστε το σύνθημα για μάθηση.

Μην ξεχνάτε ότι είστε ο καθρέφτης του παιδιού! Από εσάς εξαρτάται πώς θα αντιληφθεί το παιδί τη μάθηση. Προσεγγίστε τα μαθήματα με αισιόδοξη διάθεση, δουλειά, στήριξη και λίγο χιούμορ. Επικεντρωθείτε στην προσπάθεια και την εξέλιξη και όχι πάντα στο τελικό αποτέλεσμα. Δώστε έμφαση στην πρόοδο που κάνει το παιδί σε σχέση με τον εαυτό του. Μη βάζετε άλλα κριτήρια σε αυτή την ηλικία.

2. Μάθετε στο παιδί την υπομονή και την επιμονή.

Διδάξτε του ότι χρειάζεται να προσπαθεί και να μην εγκαταλείπει στην πρώτη δυσκολία. Αν κάτι δεν το κατάφερε με την πρώτη, θα πρέπει να το δοκιμάσει με διαφορετικό τρόπο δείχνοντας υπομονή, προκειμένου να δει αποτέλεσμα.

3. Διδάξετε στο παιδί υγιείς συναισθηματικές συνήθειες.

Μάθετέ το την αξία της αυτοεκτίμησης, της συζήτησης ως μέσου αποφόρτισης της έντασης, της αισιοδοξίας. Την αξία της ψυχικής ανθεκτικότητας, της πίστης στον εαυτό του και της θετικής σκέψης.

4. Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο είναι η επιτυχία στη ζωή όχι απλώς στο σχολείο.

Η επιτυχία συνεπάγεται διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί επιτυχημένο μόνο κάποιον που παίρνει καλούς βαθμούς. Επιτυχία σημαίνει πολλά: «γεμάτη» ζωή, ύπαρξη καλών φίλων και οικογένειας, καλή επαγγελματική πορεία, χρήματα, αίσθηση ικανοποίησης. Όμως, για να επιτευχθούν αυτά, δεν είναι απαραίτητοι οι καλοί βαθμοί. Αλλά η αυτοπεποίθηση, η αισιόδοξη στάση ζωής, οι κοινωνικές δεξιότητες, η αποφασιστικότητα, η υπομονή και η επιμονή.

5. Βοηθήστε το παιδί να καλλιεργήσει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση.

Είναι σημαντικές για την επιτυχία κάθε παιδιού. Το παιδί με αυτογνωσία γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα του, αλλά και τις αδυναμίες του. Το παιδί με αυτοπεποίθηση αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις του και ότι, αν προσπαθήσει, θα τα καταφέρει. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού και τις κλίσεις του. Επιλέξτε δραστηριότητες για να τα καλλιεργήσετε.

6. Διδάξετε στο παιδί την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την ενεργητική στάση.

Αδιαμφισβήτητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορεί να λύσει μόνο του τα προβλήματα που του παρουσιάζονται. Όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά και τα κοινωνικά ή τα συναισθηματικά). Μάθετέ το να κάνει επιλογές. Να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να ξέρει να ζητάει ενεργητικά αυτό που χρειάζεται (π.χ. να καθίσει στο μπροστινό θρανίο στην τάξη).

7. Μάθετε το παιδί να θέτει ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους.

Βοηθήστε το να καταλάβει ότι πρέπει να ξεκινάει από μικρούς και σχετικά εύκολους στόχους στα μαθήματα και να προχωράει σταδιακά σε μεγαλύτερους. Μάθετέ το να έχει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων του. Να θυμάστε να πανηγυρίζετε μαζί, όταν πετυχαίνει κάποιον μικρό ή μεγάλο στόχο.

8. Επικεντρωθείτε στα δυνατά σημεία του παιδιού, όχι μόνο στις αδυναμίες του.

Μην αφήσετε να σας πουν οι δάσκαλοι μόνο σε τι δεν είναι καλό το παιδί. Ζητήστε να σας πουν τα θετικά του. Μην παραλείπετε να μιλάτε με τους δασκάλους όλων των ειδικοτήτων. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων που το παιδί σας αγαπάει αντλώντας ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση.

9. Διατηρήστε συχνή επικοινωνία με το σχολείο.

Γίνετε ειδικοί στο μαθησιακό προφίλ του παιδιού σας. Δώστε εσείς πληροφορίες στο σχολείο. Μάθετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Να ακούτε προσεκτικά τι έχει να πει η δασκάλα. Στη συνέχεια, να λέτε την άποψή σας καθώς και να προτείνετε λύσεις που έχετε βρει ότι λειτουργούν. Πρέπει να είστε σύμμαχοι με το σχολείο για να πετύχετε τον ίδιο στόχο:
Να βοηθήσετε το παιδί σας!

10. Μάθετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τα σημάδια του στρες και να το διαχειρίζεται.

 

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στρεσάρονται εύκολα στο σχολείο. Διδάξτε στο παιδί να αναγνωρίζει τα σημάδια του στρες (π.χ. πόνος στην κοιλιά, σφιγμένο σαγόνι, εκνευρισμός) και να τα αντιμετωπίζει. Μπορεί να έχει μαζί του μια μαλακή μπαλίτσα αντι-στρες και να την πιέζει για να αποφορτίζει την ένταση. Ή να μάθει να παίρνει βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές.

Πηγή: http://www2.themamagers.gr/kid-issues/10-tropi-stirixete-pedi-mathisiakes-dyskolies/

   Φέτος η Νέα Μεσημβρία θα χορέψει σε ρυθμούς Latin & Tango Αργεντινής και αν ενδιαφέρεσαι οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει! Τα τμήματα θα αφορούν άντρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια από 5 έως 65 ετών. Τις πληροφορίες θα τις βρεις στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας καθώς επίσης και στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook: https://www.facebook.com/politistikossullogosneasmesimvrias/hc_ref=ARRS1De7kS9gNQEuJfIC3kQYxJO8dtzb-sMsrpyGW4VVBgcu6AQLit-77S0egkpQ-cE&fref=nf&pnref=story.

 

Πηγή: https://www.facebook.com/politistikossullogosneasmesimvrias/?hc_ref=ARRS1De7kS9gNQEuJfIC3kQYxJO8dtzb-sMsrpyGW4VVBgcu6AQLit-77S0egkpQ-cE&fref=nf&pnref=story

Σελίδα 1 από 5