Στην οθόνη του υπολογιστή μας… χωράει πλέον όλο το Δημόσιο, καθώς με ένα κλικ επισκεπτόμαστε 14 υπουργεία, 32 φορείς και οργανισμούς, 3 Ανεξάρτητες Αρχές, υποβάλλουμε ηλεκτρονικά υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση με τους κωδικούς του taxisnet, ενώ τέθηκε σε λειτουργία και η άυλη συνταγογράφηση.

Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να ενταχθούν στο gov.gr και η τηλεσυμβουλευτική, όπου μπορεί κάποιος πολίτης με συμπτώματα κορονοϊού να παρακολουθείται μέσω της πλατφόρμας από πιστοποιημένο γιατρό του υπουργείου Υγείας, και θυρίδα online εξυπηρέτησης του πολίτη στα ΚΕΠ με κατάθεση αίτησης, καθώς στα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το gov.gr να εμπλουτίζεται συνεχώς και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.
 
Ο πολίτης σερφάροντας μπορεί εύκολα και γρήγορα να αναζητήσει απευθείας την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει ή να την βρει μέσα από τις κατηγορίες ειδικά αυτή την περίοδο που μένουμε σπίτι, να λάβει οδηγίες σε σχέση με τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H νέα διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους που λειτούργησε εσπευσμένα λόγω της πανδημίας, ήρθε για να απαλλάξει τους πολίτες από τις καθυστερήσεις, την γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία δίνοντας το πρώτο στίγμα στο συνολικό έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 
Τι ακριβώς θα δείτε στο gov.gr
Στο περιβάλλον της ιστοσελίδας gov.gr υπάρχουν οδηγίες σχετικά με το κορονοϊό που αφορούν είτε την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών, οδηγίες για το κοινό, όπως για την παραμονή οικογενειών με μικρά παιδιά ή έφηβους στο σπίτι, για ταξιδιώτες, επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, για επαγγελματίες υγείας και χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, για ασθενείς με ιστορικό καρκίνου, οδηγίες για διαχείριση εγκύων με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορονοϊό κ.α., ενώ φυσικά υπάρχει κι η οδηγία για να εκτυπώσουν οι πολίτες το έντυπο της βεβαίωσης κίνησης.
 
Επιπρόσθετα, φιλοξενούνται όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες
 
• 14 υπουργείων, όπως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπουργείου Δικαιοσύνης, υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπουργείου Εσωτερικών, υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπουργείου Οικονομικών, υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπουργείου Υγείας, υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 
• 32 φορέων και οργανισμών μεταξύ των οποίων Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., Ελληνική Αστυνομία, Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε., Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π), Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.(ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.α.
 
• 3 Ανεξάρτητες Αρχές, όπως Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
 
Στο gov.gr προσφέρεται πρόσβαση σε 11 κατηγορίες με 507 υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι κατηγορίες είναι οι παρακάτω:
 
1. Γεωργία και κτηνοτροφία
Διαδικασίες, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις για την γεωργική, κτηνοτροφική ή αλιευτική σας δραστηριότητα.
 
2. Δικαιοσύνη
Υπηρεσίες για την ασφάλεια και το δικαστικό σύστημα, έκδοση εγγράφων.
 
3. Εκπαίδευση
Διαδικασίες για την εγγραφή και φοίτηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
 
4. Επιχειρηματική δραστηριότητα
Υπηρεσίες για να ξεκινήσετε και να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας.
 
5. Εργασία και ασφάλιση
Εργαλεία και υπηρεσίες για την αναζήτηση εργασίας, την ασφάλιση και τη συνταξιοδότησή σας.
 
6.Οικογένεια
Διαδικασίες και έκδοση εγγράφων για όλα τα γεγονότα της ζωής σας.
 
7. Περιουσία και φορολογία
Οδηγίες και υπηρεσίες για τη διαχείριση της περιουσίας σας και τη φορολογία.
 
8. Πολίτης και καθημερινότητα
Υπηρεσίες για τις επαφές σας με το δημόσιο και την παραμονή των πολιτών τρίτων χωρών.
 
9.Πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός
Πολιτιστικές υπηρεσίες, διαδικασίες για εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό.
 
10.Στράτευση
Διαδικασίες για τη θητεία και τις στρατιωτικές σχολές, υπηρεσίες για ένστολους και απόστρατους.
 
11. Υγεία και πρόνοια
 
Διαδικασίες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια τροφίμων, υπηρεσίες για φάρμακα και νοσηλεία.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 

Η επιστημονική κοινότητα όχι μόνο παρακολουθούσε εδώ και χρόνια την εξέλιξη των κορονοϊών, αλλά είχε προβλέψει ότι πιθανή πανδημία κάποιου κορωνοϊού είναι πάρα πολύ πιθανό να προκύψει από την Κίνα, χαρακτηρίζοντας της -μάλιστα- μια υγειονομική ωρολογιακή βόμβα. Αν προσθέσουμε άλλη μία αναφορά σε έρευνα του 2015 για νέο επικίνδυνο κορωνοϊό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις για τη σημερινή πανδημία… εδώ και χρόνια!
 
Το συγκεκριμένο ιατρικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό το 2007 και φαίνεται να προέβλεψε την τρέχουσα πανδημία και να φέρει την ευθύνη ακριβώς στην Κίνα, προέρχεται από μια συνεργασία Κινέζων επιστημόνων.
 
Το άρθρο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Microbiology Reviews και εξετάζει τον κορωνοϊό SARS - το οποίο έγινε επιστημονικά γνωστό ως επιδημία SARS-CoV στις αρχές της δεκαετίας του 2000, την προέλευσή του και τον τρόπο με τον οποίο μια παρόμοια πανδημία θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον.
 
Το SARS προέκυψε από την κατανάλωση εξωτικών ζώων, όπως οι νυχτερίδες και από περιοχές όπου εκτρέφονται και πωλούνται τα ζώα αυτά. Αυτά τα εκτροφεία και οι αγορές είναι συνήθεις στην Κίνα, όπου ο υπερπληθυσμός σημαίνει την ανάγκη εύρεσης μη παραδοσιακών πηγών πρωτεϊνών.
 
Όμως αυτές οι πρακτικές θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι τέσσερις Κινέζοι επιστήμονες που συνέθεσαν τη μελέτη πριν από περίπου μια δεκαετία, είχαν μια δυσοίωνη προειδοποίηση που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στις μέρες μας.
«Η παρουσία μιας μεγάλης δεξαμενής ιού τύπου SARS-CoV σε νυχτερίδες, μαζί με την κουλτούρα της κατανάλωσης εξωτικών θηλαστικών στη Νότια Κίνα, είναι μια ωρολογιακή βόμβα», γράφουν οι επιστήμονες. «Η πιθανότητα επανεμφάνισης του SARS και άλλων νέων ιών από ζώα ή εργαστήρια και συνεπώς η ανάγκη ετοιμότητας δεν πρέπει να αγνοηθεί», ανέφεραν.
 
Πράγματι, οι γιατροί πιστεύουν τώρα ότι η πρώτη περίπτωση του COVID-19 - η οποία είναι επίσης γνωστή ως SARS-CoV-2 - προέρχεται από μια τέτοια αγορά τον περασμένο Νοέμβριο, όπου πωλούνται εξωτικά και ζωντανά ζώα. Σύμφωνα με το Live Science, ένα 55χρονο άτομο από την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα ίσως ήταν το πρώτο άτομο που έχει προσβληθεί από το COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από το νέο κορωναϊό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από τις 17 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με το South Morning China Post.
 
Οι επιστήμονες υποψιάζονται τώρα ότι ο κοροναϊός, το SARS-CoV-2, προέρχεται από μια νυχτερίδα και πήγε κάπως σε ένα άλλο ζώο, πιθανώς το πανγκολίν, το οποίο στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο. Η ασθένεια εξαπλώνεται τώρα μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η ανίχνευση της νόσου δεν είναι εύκολη.
 
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει.
Διεθνές πείραμα δημιουργεί επικίνδυνο ιό εργαστηρίου
 
Ένα πείραμα που έλαβε χώρα το 2015 και για το οποίο ήδη από τότε διατυπώνονταν σοβαρές επιφυλάξεις για τον κίνδυνο διάδοσης ενός νέου ιού, έχει δώσει αρκετή τροφή για σχόλια και συνομωσιολογικές θεωρίες.
 
Η σχετική έρευνα είχε δημοσιοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στην ιστοσελίδα in.gr και αναφερόταν σε υβριδικό ιό -από ιό νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS- που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. Διαβάστε το άρθρο που είχε δημοσιεύσει το 2015 το in.gr:
Νέος ιός τύπου SARS απειλεί τον άνθρωπο μέσω νυχτερίδων
Ο νέος ιός φαίνεται πως μπορεί να μεταπηδήσει στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες, χωρίς να μεταλλαχθεί, υποδεικνύει νέα έρευνα.
 
Εντοπίστηκε νέος ιός που μοιάζει με τον SARS, σε νυχτερίδες, και φαίνεται πως μπορεί να μεταπηδήσει στους ανθρώπους χωρίς μετάλλαξη, υποδεικνύει νέα έρευνα.
 
Ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, δήλωσαν ερευνητές.
 
Ο Ralph Baric, του University of North Carolina, στο Chapel Hill, δήλωσε ότι έρευνες έχουν προβλέψει την ύπαρξη σχεδόν 5.000 κορονοϊών σε πληθυσμούς νυχτερίδων και ορισμένοι έχουν τη δυνατότητα να προκύψουν ως ανθρώπινα παθογόνα.
Ο Baric δήλωσε ότι δεν πρόκειται για κατάσταση του ‘’αν’’ θα υπάρξει ξέσπασμα ενός από αυτούς τους κορονοϊούς αλλά ‘’πότε’’ και ‘’πόσο’’ προετοιμασμένοι θα είμαστε για την αντιμετώπισή του.
 
Οι ερευνητές εστίασαν στο πώς συμπεριφέρεται ο ιός που μοιάζει με τον SARS σε κινεζικές νυχτερίδες. Ανακάλυψαν ότι εισβάλλει στον οργανισμό των νυχτερίδων και των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι ο ιός αναπαράγεται όπως και ο ιός SARS, κυρίως στα κύτταρα του πνεύμονος στον άνθρωπο.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει αγωγή για το νέο ιό που μοιάζει με τον SARS.
 
Ο Baric δήλωσε ότι το ‘’χτίσιμο’’ πηγών παρά ο περιορισμός τους, για την εξέταση πληθυσμών ζώων και την ανάπτυξη θεραπειών είναι σημαντικός για τον περιορισμό των μελλοντικών ξεσπασμάτων.
 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
 
 
Συνδυάζοντας έναν ιό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος, άλλοι όμως πιστεύουν ότι τα πειράματα αυτού του είδους είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνα.
 
Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Medicine ότι δημιούργησαν τον νέο ιό συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κοροναϊού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014.βΟ υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι ο ιός SCH014 μπορεί δυνητικά να προσβάλλει ανθρώπους, κάτι για το οποίο οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να επαγρυπνούν.
 
Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι τα ευρήματα δικαιολογούν το ρίσκο. Έπειτα από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανάλογων ερευνών που αφορούν το τη γρίπη, το SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.
 
Η τελευταία μελέτη είχε ήδη ξεκινήσει πριν επιβληθεί το μορατόριουμ τον Οκτώβριο του 2014, και η αμερικανική κυβέρνηση έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχε λόγος διακοπής της.
 
Πιο ανήσυχος δηλώνει ωστόσο ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι. «Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις» προειδοποιεί στο δικτυακό τόπο του Nature.
 
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι. «Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι η δημιουργία ενός νέου, μη φυσικού ρίσκου» εκτιμά.
 
Η ερευνητική ομάδα επιμένει ωστόσο ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, μέλος της συντακτικής ομάδας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες.
 
Πηγή : typosthes.gr απο τον Καλλίνη Γιώργο

Ο κύριος Παύλος Κώτσης δημιούργησε και διατηρεί μία εξαιρετική ιστοσελίδα ψηφιακής και έντυπης υποστήριξης ​μαθημάτων ​του Δημοτικού Σχολείου! Σε αυτή θα βρείτε...

- Μαθηματικά και Γλώσσα για την Α' τάξη δημοτικού με ασκήσεις και φύλλα εργασίας --> https://www.stintaxi.com/alpha-tau940xieta.html

- Μαθηματικά και Γλώσσα για την Β' τάξη δημοτικού με ασκήσεις και φύλλα εργασίας --> https://www.stintaxi.com/beta-tau940xieta.html  

- Μαθηματικά και Γλώσσα για την Γ' τάξη δημοτικού με ασκήσεις και φύλλα εργασίας --> https://www.stintaxi.com/gamma-tau940xieta.html
- Μαθηματικά  για την Δ' τάξη δημοτικού με ασκήσεις και φύλλα εργασίας --> https://www.stintaxi.com/delta-tau940xieta.html 
- Μαθηματικά, Φυσική, Γεωγραρφία, Ιστορία και φύλλα ασκήσεων --> https://www.stintaxi.com/epsilon-tau940xieta.html
- Μαθηματικά, Φυσική, Γεωγραρφία, Ιστορία και φύλλα ασκήσεων --> https://www.stintaxi.com/sigmatau-tau940xieta.html
 
 

Προσοχή!!! Όλα τα παραπάνω link και σελίδες που σας προτείνουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σχολική ύλη ή την φύση του σχολείου. Η διαδραστικότητα με τον δάσκαλο ή τον  καθηγητή αλλά και η κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνεται στις σχολικές αίθουσες είναι αναντικατάστατη.

Σε περιπτώσεις όμως πανδημίας,  μεμονωμένων ασθενειών ή και τραυματισμών που αναγκάζουν τα παιδιά να μείνουν έγκλειστα, όλα τα link και σελίδες διδακτικού περιεχομένου καθίστανται απαραίτητες  ώστε να βοηθήσουν τον μαθητή να διατηρήσει το ενδιαφέρον και την προσήλωση του προς την διδακτέα ύλη ή και να την διευρύνει.  

 
 
 

H κυρία Μπέσιου Χριστίνα, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών από τον  Ιούνιο 2013, είναι δημιουργός και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας www.thrania.com και του υλικού που περιλαμβάνει. Τα Θρανία αποτελούν μία ιδέα μου από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της αυτή η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια των πρακτικών, των επισκέψεών της σε διάφορα σχολεία της Αττικής. Διαπίστωσε πως εκείνο που λείπει στους μαθητές, αυτό που ζητούν και περιμένουν από τον δάσκαλο είναι το ενδιαφέρον για κάτι καινούριο, για κάτι διαφορετικό από το τετριμμένο, χωρίς ωστόσο να θεωρούν λάθος το τελευταίο. Ζητούν κάτι όμορφο, κατανοητό και απλό αλλά όλο αυτό δοσμένο σα να πρόκειται για παιχνίδι, σα να μαθαίνουν ενώ ξεφυλλίζουν ένα περιοδικό, σα να ακολουθούν ένα εγχειρίδιο με κόλπα και τρικς, σα να βλέπουν το αγαπημένο τους κινούμενο σχέδιο. 

Μάθετε περισσότερα εδώ --> https://www.thrania.com/poia-eimai-bessiou-xristina

Βρείτε ασκήσεις γλώσσας εδώ --> https://www.thrania.com/aksiseis-glossas

Ασκήσεις μαθηματικών εδώ --> https://www.thrania.com/askiseis-mathimatika

Ασκήσεις προγραφής εδώ --> https://www.thrania.com/askiseis-prografi

Ασκήσεις με σταυρόλεξα εδώ --> https://www.thrania.com/askiseis-staurolexa

 

 

Προσοχή!!! Όλα τα παραπάνω link και σελίδες που σας προτείνουμε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σχολική ύλη ή την φύση του σχολείου. Η διαδραστικότητα με τον δάσκαλο ή τον  καθηγητή αλλά και η κοινωνικοποίηση που επιτυγχάνεται στις σχολικές αίθουσες είναι αναντικατάστατη.

Σε περιπτώσεις όμως πανδημίας,  μεμονωμένων ασθενειών ή και τραυματισμών που αναγκάζουν τα παιδιά να μείνουν έγκλειστα, όλα τα link και σελίδες διδακτικού περιεχομένου καθίστανται απαραίτητες  ώστε να βοηθήσουν τον μαθητή να διατηρήσει το ενδιαφέρον και την προσήλωση του προς την διδακτέα ύλη ή και να την διευρύνει.  

Σελίδα 1 από 32